Terraforming Mars – ett svenskt fenomen som erövrar världen

FryxGames är ett familjeföretag som skapades i 2011 av familjen Fryxelius. Företaget består av nästan hela familjen Fryxelius – 10 bröder, sex systrar och två fantastiska föräldrar som väckte intresse i brädspel i deras barn. Det som, enligt Enoch Fryxelius, FryxGames CEO, är viktigast för företaget är att bygga en ny spelkultur som stödjer jämställdhet och respekt mellan spelare, och idéen att alla är välkomna vid ett spelbord. FryxGames syfte är att förena människor i ett gemensamt äventyr som sker varje gång en grupp av människor sitter tillsammans och spelar. 

Fem år efter att FryxGames hade skapats, publicerade företaget ett som senare blev ett världskänt fenomen brädspel, Terraforming Mars. Sedan dess har brädspelet publicerats i fler än 25 olika länder som Tjeckien, Grekland, Polen, Tyskland, Sydkorea och USA. Spelet har hittills vunnit fler internationella pris. Även i Sverige vann Terraforming Mars 2020 Årets Spel som det bästa vuxenspelet. Maj 2022 placerades det på fjärde plats mellan alla brädspel på BoardGameGeek.

Syftet av spelet är, helt enkelt, att kolonisera Mars. Året är 2315, människor har spridit sig ut över hela solsystemet, och nu är det dags att civilisera Mars. Just nu bor människor på Mars i små samhällen, men för att fler av dom ska kunna flytta till den röda planeten, behöver de som redan finns där kolonisera Mars. Därför stödjer Världsregeringen alla organisationer som vill ta en utmaning att terraforma planeten. Att terraforma betyder att göra en planet lika Jorden, så att människor som kommer därifrån bor i en samhälle som liknar den blåa planeten, behöver inte ha någon utrustning på sig och andas med luft och inte med hjälp av maskiner. Varje spelare äger ett företag, och varje företag är ansvarig för att utveckla olika verksamheter, samla resurser och använda dom för att expandera på planeten. Det företag som har flest poäng och mest inflytande mellan andra företag vinner. Speltid för Terraforming Mars är ca. 2 timmar per ett spel.

Sedan 2016 publicerades fem expansioner till brädspelet: Hellas & Elysium packet (2017), vilket tillåter utforska vidare delar av Mars, Venus Next (2017), vilket fokus är nu på att kolonisera Venus med hjälp av nya företag, Prelude (2018), som tillåter att stärka ens företag och utveckla nya projekt, Colonies (2018), som inför yttre solsystem att besöka, och Turmoil (2019), som öppnar en värld av politik och konflikt.

Tack vare spelets enorma succée, i 2018 publicerades en digital version av spelet. Den är tillgänglig på PC, iOS och Android.

Även nu, sex år efter brädspelet först publicerades, upptäcker ännu fler människor Terraforming Mars som ett fantastiskt sätt att tillbringa tid tillsammans med vänner. Vem är brädspelet bäst för? Alla som intresserar sig för rymden och utforskning av rymden ska njuta av Terraforming Mars. Gillar du science fiction? Det låter som ett spel för dig också! Men Terraforming Mars, precis som alla andra FryxGames är perfekt för alla som tycker om rivaliteten och en bra sällskapsspel och värder allt som FryxGames stödjer – respekt och jämställdhet inom brädspel gemensamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait