Så spelar du Texas Hold’em

Ett av världens mest populära pokerspel är Texas Hold’em. Hold’em har funnits länge, men exakt hur länge är det ingen som vet. Det man vet är att Texas Hold’em spelats i delstaten Texas åtminstone sedan början av 1900-talet, men antagligen ännu längre.

Idag är det kanske världens mest populära pokervariant, där syftet är som i så många andra pokerspel att vinna alla marker. Vilket låter nog så enkelt, men det är långt ifrån enkelt att vinna eftersom det är många olika faktorer som påverkar.

Till att börja med får varje spelare bara två kort, som spelaren ska hålla dolda för sig själv. De två korten utger en del av en komplett hand, som man får när de öppna korten läggs på bordet. Men för att göra det hela mer spännande kommer hela fem kort att läggas ut. Det vill säga det finns totalt sju kort att skapa en vinnande hand med, men bara fem får användas.

En central del i Hold’em är mörkningarna (blinds) som roterar, men vi återkommer till det. Först gäller det att förstå de olika varianter av Hold’em som finns.

De tre vanligaste varianter och de som alltid nästan används på casinon är limit, no-limit och pot-limit. Innan man börjar spela måste man ha koll på vilken sorts spel man ger sig in på, eftersom det är stor skillnad på nivåerna på satsningarna man får göra.

Limit hold ’em är en begränsad form, där måste satsningar och höjningar före floppen och under floppen vara lika stora som den stora mörken. Denna summa kallas för en liten satsning (small bet). Under de nästföljande två satsningsrundorna (turn och river) måste satsningar och höjningar vara dubbelt så stora som stora mörken. Denna summa kallas för en stor satsning (big bet).

Pot-limit begränsar höjningarna till pottens storlek, medan No-limit hold ’em får spelarna satsa eller höja vilken summa som helst mellan minsta tillåtna satsning och alla sina marker vid bordet. Minsta tillåtna höjning är samma summa som den tidigare satsningen eller höjningen.

När spelet startar har alla spelare fått två kort var utdelat. Den spelare som tilldelats lilla mörkningen måste lägga halva mängden marker som mörkningen är, medan den som har stora mörkningen lägger hela mängden. Därefter inleds en satsningsrunda innan floppen kommer.

Floppen är tre kort som läggs ut öppna på bordet. Eftersom satsningarna sker innan de tre korten kommer upp måste de som satsar antingen ha väldigt bra kort eller vara tro att de kort som kommer ger dem en bra hand. Alternativt så bluffar de.

Under floppen kan alla satsa på nytt och därefter kommer två kort till att komma upp, båda med varsin satsningsrunda. Kort nummer fyra kallas turn och kort nummer fem kallas river.

Spelare som inte vill möta ett belopp som satsas av en annan spelare kan lägga ner sina kort. Det går också att höja och antalet marker man kan höja med avgörs av vilken typ av Hold’em man spelar – se ovan.

Det här var en kort genomgång av hur man spelar Texas Hold’em. Det finns betydligt mer att gå igenom och kan ta åratal innan man blir riktigt duktig på att spela Texas Hold’em. Vi kommer återkomma till fler tips om pokerspel och särskilt Hold’em.

3 Kommentarer on “Så spelar du Texas Hold’em

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait