Historien om Spacewar!

Spacewar! var ett enkelt spel som spelades på en PDP-1-dator, som vid den tiden var en av de första datorerna med skärm och möjlighet att visa grafik. Spelet skapades av Steve Russell, Martin Graetz och Wayne Wiitanen, som alla var studenter vid MIT.

I spelet styrde två spelare varsin rymdfarkost som var utrustad med raketer och ett svart hål som fungerade som en gravitationskälla. Spelarna kunde styra sin farkost genom att använda tangentbordet för att öka och minska accelerationen, rotera och skjuta raketer mot varandra. Spelet var utmanande eftersom spelarna också behövde navigera runt det gravitationsfält som skapades av det svarta hålet.

Spacewar! blev snabbt populärt bland datorexperter och datorentusiaster och spreds till andra universitet och forskningsinstitut runt om i världen. Spelet anses vara en viktig milstolpe i utvecklingen av datorspel eftersom det var det första spelet som utvecklades för en dator och som kunde spelas av flera personer.

Även om Spacewar! inte var en kommersiell succé så inspirerade det andra datorspelsutvecklare att skapa nya spel, och det banade väg för utvecklingen av moderna datorspel som vi ser idag.

Har du inte hört talas om datorn PDP-1 tidigare så är det kanske inte konstigt, den fanns för cirka sextio år sedan. PDP-1 var en dator som utvecklades av Digital Equipment Corporation (DEC) på 1960-talet. Den var en av de första datorerna som använde transistorteknik istället för vakuumrör, vilket gjorde den mindre, snabbare och mer tillförlitlig än tidigare datorer.

PDP-1 hade en kärnminneskapacitet på 4 096 ord (dvs. 4 kilobyte) och en processorhastighet på 100 000 instruktioner per sekund. Den var också utrustad med en CRT-skärm och en ljuspenna, vilket gjorde den idealisk för att visa enklare grafik och spel som Spacewar!.

PDP-1 var en viktig dator för utvecklingen av datavetenskapen eftersom den gjorde det möjligt för forskare och ingenjörer att utföra avancerade beräkningar och experiment utan att behöva använda dyrbara superdatorer. PDP-1 anses också vara en viktig dator för utvecklingen av datorspel eftersom den var den första datorn som användes för att utveckla och spela spel som Spacewar!.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait